Vajinismus Nedir & Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer bugün kendinize “Vajinismus nedir?” ve “Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?” gibi sorular soruyor ve kendinizde veya bir yakınınızda vajinismus hastalığı olduğundan şüpheleniyorsanız lütfen hiç vakit kaybetmeden işinin ehli, tecrübeli bir hekime ulaşın.

Avrupa Board Sertifikalı Cinsel terapist Jinekolog Dr. Didem Kurban’ın VAJİNİSMUS TEDAVİSİ hakkında BİLGİLENDİRME yazısı..

❗Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
❗Rekabet içermez.
❗Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Aşağıda, size kendinizi daha iyi tanımanıza, daha iyi anlamanıza ve bir hekime başvurma konusunda cesaret kazanmanıza yardımcı olmak amacıyla, vajinismus hastalığı ve vajinismus tedavisi ile ilgili detaylı bir rehber hazırladık.

Hasta yorumlarını okumak için linke tıklayabilirsiniz.

YORUMLAR

Vajinismus Nedir?

Bu sorunun detaylı tıbbi cevabını vermeden önce, toplum olarak öğrenmemiz gereken en önemli cevabı, vajinismusun bir hastalık olduğudur. Bugün ülkemizde her on kadından ikisinde vajinismus hastalığı görülmesine rağmen, vajinismus, kadının bir eksikliği, beceriksizliği veya çekingenliği olarak görülmekte ve pek çok vajinismus hastası kadın, eşleri ve çevresi tarafından yapılan psikolojik şiddete ve baskıya maruz kalmaktadır. Vajinismus tüm bilim ve tıp dünyası tarafından ciddi bir hastalık olarak kabul edilmektedir ve mutlaka uzman bir hekim tarafından tedavi edilmelidir. Uzun süre tedavi edilmezse veya yanlış ellerde tedavi edilirse hastalık ciddi şekilde ilerleyebilir.

Vajinismus, bir kadının ilişkiye girememesine neden olan bir tür cinsel işlev bozukluğu hastalığıdır. Vajinismus hastası olan bir kadın, kendisi istiyor olsa bile cinsel ilişkiye giremez. Bu durum ne yazık ki hastanın elinde olan bir durum değildir. Eşini arzuluyor, ilişkiye girmeyi istiyor, hatta çeşitli ön sevişme safhalarını başarıyla icra edebiliyor olsa dahi, sıra birleşmeye geldiğinde, vajinismus hastası kadının vajinasındaki kaslar onun elinde olmadan kasılır, vajina kendini kapatır ve içine hiçbir şeyin girmesine izin vermez.

Vajinada tıpkı vücudumuzun diğer organlarında olduğu gibi olukça fazla miktarda kuvvetli kaslar bulunur. Eğer kadında vajinismus hastalığı varsa vajinasındaki kaslar kontrol dışı olarak kasılır ve hatta hasta bazen istemsizce bacaklarını da sımsıkı kapatabilir.

Bazı vajinismus hastaları zorlanarak ilişkiye girmeyi başarabilir; fakat ilişki sırasında dayanılmaz bir acı veya ağrı hissederler. Penisin vajinadan içeri girmesine izin verebilmeleri, onların vajinismus hastası olmayan, sağlıklı bireyler oldukları anlamına gelmez. İlişki sırasında acı ve ağrı da çoğu zaman vajinismusun bir sonucudur.

Özetle, vajinismus, kadının vajinasındaki kasların istemsizce kasılıp kapanarak ilişkiye girmesine izin vermeyen, veya acı ve ağrı veren bir hastalıktır. Eğer siz de kendinizde benzer bulgular olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki ikinci soru kendinizi daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

 

Vajinismus nasıl anlaşılır? Vajinismus belirtileri nelerdir?

Vajinismus belirtileri genelde kişiden kişiye farklılık gösterir, fakat sık karşılaşılan ve iyi bilinen bazı vajinismus belirtileri vardır. Eğer vajinismus hastası olduğunuzdan şüpheleniyorsanız, diğer hastaların sıkça şikayet ettiği aşağıdaki vajinismus belirtilerini okumanızda fayda var.

Vajinismus hastası kadınların doktora başvurduklarında kurdukları ilk cümle genelde, “Eşimle ilişkiye giremiyorum, kendimi eksik bir kadın gibi hissediyorum.” olur.

Ve yaşadıkları bu ilişkiye girememe problemini, genelde şöyle anlatırlar:

“Vajinaya giriş esnasında sanki vajinam çok dar gibi ve içeride duvar gibi bir engel varmış gibi hissediyorum.”

Bu şikayete sahip hastaların birçoğu cinsel ilişkiye hiç giremez; bir kısmı ise penisin sadece baş kısmını içeri almayı başarabilir. Yani ilişki çoğu zaman ya hiç gerçekleşmez; ya da yarım gerçekleşir. Aynı zamanda vajinismus hastalarının anlattığı en büyük belirti, penis vajinaya girmeye yeltendiğinde vajina kaslarının istemdışı kasılarak vajina girişini kapatmasıdır. Hatta çoğu hasta bacaklarını da istemsizce sıkı sıkı kapatır.

  • Eşini arzuladığı, birleşme yaşamak istediği ve başarılı bir ön sevişme yaşadığı halde, birleşme vakti geldiğinde vajinada istemsiz kasılma ve girişin kapanması
  • Penisin vajinaya hiç girememesi veya sadece az bir kısmının girebilmesi,
  • Vajinada darlık ve içeride bir engel varmış hissi,
  • Penisin vajinaya girmesi esnasında vajinada yanma, batma, acı ve ağrı hissi,
  • Penis vajinaya yaklaştığı zaman hastada panik atak geçirme durumu, aşırı korku, nefes alamama, telaş veya panik hali,
  • Bazı hastalarda vajinasına dokunamama, başkasının dokunmasına izin vermeme ve hatta vajinayı görmek istememe,
  • Bazı hastalarda vajinaya sadece penis değil, tedavi amaçlı fitil vb. ilaçları, regl döneminde tampon pedleri veya parmak dahi sokamama,
  • Jinekoloji muayenesinden korkma,
  • Jinekoloji muayenesinde vajinal ultrason girişine izin vermeme, smear testi yaptıramama,
  • Zamanla cinsel ilişkiden korku ve endişe nedeniyle uzaklaşma, isteksizlik,
  • Bazı hastalarda, birleşme denemesi yapıldığında sadece vajinada değil, sırt, karın, kalça, omuzlar ve bacaklarda bile kasılma..

Tüm bu şikâyetlerin her biri mutlaka her hastada bulunmayabilir. Kuvvetli belirtilerden sadece bir veya ikisini gösteren hastaların sayısı da oldukça fazladır. Özetlemek gerekirse, “vajinismus nasıl anlaşılır” sorusunun kısa cevabı, ilişkiye girememe, ilişkiye girmekten korkma, veya acılı ve ağrılı geçen zor ilişki yaşama gibi sorunları yaşıyor olmaktır. Lütfen okuduğunuz belirtiler üzerinden kendi kendinize tanı ve teşhis koyamayacağınızı, eğer konuyla ilgili şüpheleriniz varsa veya cinsel ilişkiye girememe belirtilerinden birini taşıyorsanız derhal bir doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın.

Vajinismus sonradan olur mu?

Evet, vajinismus sonradan olabilir. Bu sorunun detaylı cevabı, vajinismusun çeşitlerinde gizli. Vajinismusun iki çeşidi vardır ve bunlardan birisi, “sonradan olan” vajinismus çeşididir. Her iki çeşidi de detaylı açıklayalım.

Birinci vajinismus çeşidi:

Primer Vajinismus

Tıpta primer vajinismus olarak adlandırılan vajinismus çeşidi, hayatında daha önce hiç cinsel ilişki yaşamamış bir kadının sahip olduğu vajinismustur. Yani, kadın daha önce hiç cinsellik tecrübe etmemiştir, vajinismus hastası olduğunu bilmemektedir ve hastalığı ilk cinsellik denemesinde farkeder. İlk denemesi başarısızlıkla sonuçlanır ve tedavi edilmezse diğer denemeleri de başarısızlıkla sonuçlanmaya devam eder.

Primer vajinismus hastaları, genellikle çok kolayca ve hızla tedavi edilebilmektedir.

İkinci vajinismus çeşidi:

Sekonder Vajinismus

Sekonder vajinismus hastaları, “sonradan” vajinismus olmuş kişilerdir. Yani, daha önce yıllarca gayet normal ve başarılı bir biçimde cinsel ilişki yaşamış, fakat daha sonra yaşadıkları fiziksel veya psikolojik bir travma nedeniyle vajinismusa yakalanmış kişilerdir.

Dolayısıyla evet, vajinismus sonradan olabilmektedir.

Sekonder vajinismus hastaları da %100 başarılı biçimde tedavi edilebilmektedir.

Vajinismus neden olur?

Vajinismus, ne yazık ki dünyada en çok Orta Doğu, Uzak Doğu ve Türkiye’de görülmekte. Ülkemizde neredeyse her on kadından birinde görülüyor ve hatırı sayılır sayıda kadının mutsuz bir hayata sahip olmasına sebep oluyor.

Peki, vajinismus sebebi nedir?

Vajinismus nedenleri doktorlar tarafından iki gruba ayrılır.

En sık karşılaşılan vajinismus nedeni “psikolojik neden” başlığı altında ele alınır. Başka bir deyişle, vajinismus nedenleri hastaların %90’ında psikolojik sıkıntılardan dolayı baş göstermektedir.

Kalan %10’luk kısımda ise vajinismus nedenleri, vajinada doğuştan gelen çeşitli biçim ve yapı bozuklukları ile meydana gelir. Bu bozukluklar vajinanın doğuştan ekstra dar olması, kızlık zarının olması gerektiğinden daha sert ve kalın olması gibi sorunlardır.

Eğer vajinada bir yapı anormalliği varsa, bu genelde ilgili anormalliği düzeltecek bir operasyon veya ameliyatla çözülür. Örneğin, vajinada ekstra darlık varsa bu problem basit bir vajina genişletme ameliyatıyla çözülebilir; bu tarz bir ameliyat genital estetik kategorisine girmektedir.

Doğuştan gelen yapı bozuklukları haricinde, hayatın belli bir döneminde yaşanan fiziksel bir travma da vajinismusa sebep olabilir.

Örneğin, yanlış yapılan bir jinekoloji muayenesi, çok sıkıntılı, ağrılı ve zorlu yapılan travmatik bir doğum, genital bölgeyle ilgili yaşanan herhangi bir kaza, çeşitli genital bölge ameliyatlarının yanlış yapılması gibi, büyük bir acıya ve ağrıya sebebiyet veren hadiseler, kişide kontrol dışı bir korkuya neden olarak vajinismusa yakalanmasına neden olabilir.

Ayrıca cinsel taciz veya tecavüze maruz kalan kadınlar da yaşadıkları travmatik ve çok sarsıcı olayın etkisiyle vajinismusa yakalanabilirler.

Fakat, vajinismuslu kadınların, yukarıda da bahsettiğimiz gibi, %90’lık bölümünde, sebepler ne yazık ki psikolojiktir. Bu grup için vajinismus, bir kaygı bozukluğu (anksiyete) hastalığıdır.

Peki, nedir bu psikolojik sebepler?

Aslında, konunun bu bölümü, birçok kadının fazlaca aşina olduğu, biraz düşününce mutlaka farkına varacağı ve kolayca tespit edebileceği nedenler içeriyor.

Hastalığın özellikle Uzak Doğu’da, Orta Doğu’da ve ülkemizde yaygın olması bir tesadüf değil.

Baskının ve kadına yönelik psikolojik şiddetin hat safhada olduğu ülkemizde, kadınlar çocukluk dönemlerinden itibaren ağır baskılar altında yetiştiriliyor. Her koşul altında kendilerini baskılamaları, kendilerini saklamaları dikte ediliyor ve pek çok kadın, genç kızlık döneminde bu baskılarla iyice karşı karşıya kalıyor.

Birçok kadın evlenmeyi seçtiği adam dışında hemen hemen hiçbir gençlik erkek arkadaşını veya sevgilisini ailesiyle paylaşamıyor.

Kadınlar giydikleri kıyafetleriyle dahi ilgili sık sık eleştiri ve baskıya maruz kalıyorlar. Onlara, dini kaygılar nedeniyle olsun olmasın, her daim vücutlarını saklamaları öğütleniyor. Birçok kadın bu konuda psikolojik veya fiziksel şiddet tehdidiyle bile karşılaşıyor.

Cinsellik ise tüm bu baskıların içinde en büyük hacme sahip olan tabu. Birçok ailede ve evde, “aşk” kelimesinin bile kullanımından itinayla kaçınan aile bireyleri varken, cinsellikle ilgili hemen hemen hiçbir kelime ağza alınmıyor. Tüm toplumda ve genel sosyal yaşantıda kadın, sanki bir gün hiç sevişmeyecekmiş gibi bir muamele görüyor.

Anne, abla, teyze gibi hiçbir ebeveyninden veya yakın çevresinden cinsel eğitim almıyor; eğitimi bırakın, bu konuların ağza alınması bile imkansız görünüyor.

Tüm bu baskı ve yasak silsilesi içinde kadın, sanki bir gün hiç sevişmeyecekmiş, hatta “sevişmek” ve “cinsellik” diye bir şey yokmuş gibi yaşıyor; etrafında yıllarca adı bile anılmayan cinselliği günlük hayatından ve günlük düşüncelerinden çıkartıyor; cinsellik kavramından uzak yaşamaya alışıyor.

Ek olarak, kadınlar, ebeveynlerinden ve yakın çevrelerinden cinsellikle ilgili fazla abartılmış korku hikayeleri duyabiliyor. Örneğin, ilk gece kadının çok acı çektiğine, kızlık zarının yırtılması esnasında aşırı kanama yaşayabileceğine, ya da acıdan veya kanamadan hastanelik olanlara dair çoğu zaman uydurulmuş ve abartılı hikayeler, dinleyen tecrübesiz ve genç kadınların bilinç altlarına yerleşerek büyük bir korku ve endişe bozukluğunun temelini atıyor.

Ve sonuç olarak, çocukluğundan beri çeşitli baskı, psikolojik şiddet ve yalan / yanlış bilgi kirliliğine maruz kalan kadınlardan hassas olanları, içlerinde barındırdıkları farklı psikolojik ve duygusal bozuklukların da birleşimiyle farkında olmadan vajinismus hastalığına yakalanıyorlar.

Ortaya ilk geceden, cinsel ilişkiden, cinsel organlardan korkan, dokunamayan, hatta onları görmek bile istemeyen, cinsellikten uzaklaşmış, mutsuz kadınlar ve mutsuz evlilikler çıkıyor.

Eğer vajinismus hastalığına sahip olduğunuza dair şüpheleriniz varsa, siz de kendi çocukluğunuzu ve yaşantınızı inceleyerek benzer örneklerle karşılaşabilirsiniz.

Konuyla ilgili, pek çok kadının sorunlarını paylaştığı Kadınlar Kulübü isimli kadın forumunda örneğin, vajinismus hastalığı nedeniyle evliliği yıkılan, aylarca eziyet ve psikolojik şiddet gören birçok kadının tecrübelerini paylaştığını görebilirsiniz. Fakat bugün birçok kadının vajinismusla savaştığını ve yalnız olmadığınızı aklınızdan çıkarmayın.

Vajinismus tedavisi nedir?

Vajinismus tedavisi, vajinismus teşhisi konulan bir kadının, uzman bir doktor tarafından çeşitli metot ve yöntemlerle tıbbi ve profesyonel olarak iyileştirilmesidir. Vajinismus hastası olan birçok kadın, vajinasına dokunulmasını istemediği ve jinekolojik muayeneden bile korktuğu için, vajinismus tedavisinin nasıl yapıldığını merak eder.

 Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, vajinismus hastalık ne kadar ilerlemiş olursa olsun, mutlaka tamamen tedavi edilebilen bir hastalık.

“Acaba tedavim başarılı olur mu?” gibi bir endişeye kapılmanıza gerek yok. Vajinismus, kalıcı olarak hızlı ve kolay bir biçimde tedavi edilebiliyor.

Peki, vajinismus tedavisi nasıl yapılıyor?

Vajinismus tedavisine başlayabilmek için, konunun uzmanı olan doktor önce hastayı muayene etmelidir. Vajinismus hastalarının birçoğunun jinekolojik muayeneden korktuğunu bildiğimizden ve bu konuda hassas davrandığımızdan, Op. Dr. Didem Kurban ve ekibi olarak biz, hastanın jinekolojik muayenesini herhangi bir temas olmadan yalnızca gözlemleme yoluyla gerçekleştiriyoruz. Hastanın vajinasının herhangi bir fiziksel rahatsızlığı bulunup bulunmadığını gerek gözle muayene gerek hastaya sorulan sorular sayesinde uzman bir doktor birkaç dakikada tespit edebilmektedir.

Hastanın bu basit jinekolojik muayenesi, aslında vajinismus tedavisi için en önemli ve temel adımdır. Bu muayene sırasında ve muayenenin kalanı boyunca hasta psikolojik olarak dikkatle gözlemlenir ve sorulara verdiği cevaplar, tepkiler ve kendini ifade ediş biçimi vajinismus hastalığının tam teşhisine ve hangi derecede olduğunu anlamaya yardım eder.

Vajinismus tedavisi öncesi yapılan jinekolojik muayene ve hastalığın ne seviyede olduğu bilgisi, ayrıca hastalığın primer mi, sekonder mi olduğu, uygulanacak tedavi biçimini belirler.

Genel olarak vajinismus tedavisi için şu iki yöntem uygulanır:

-Bilişsel yöntemler

-Davranışsal yöntemler

Bilişsel yöntemler genel olarak hastanın cinsellik konusunda bilinçlendirilmesi, korkularını, endişelerini yenmesi ve cinselliğe karşı farklı bir bakış açısı kazanmasını sağlayan, herhangi bir dokunma, temas içermeyen terapi yöntemleridir.

Davranışsal yöntemler ise, bilişsel yöntemlerle beraber uygulanan, bilinçlendirme terapilerinin yanısıra hastanın vajina kaslarını kontrol etmesi için eğitilmesi gibi, hastayı fiziksel yönden de güçlendirmeye yönelik uygulanan yöntemlerdir.

Parmak egzersizleri, bu konuyla ilgili araştırma yaparken mutlaka karşılaştığınız terimlerden biridir; fakat parmak egzersizleri, vajinasına dokunmak bile istemeyen pek çok vajinismus hastası için oldukça rahatsız edicidir. Çoğu zaman verilen korkulu tepkinin artmasına ve hastalığın güçlenmesine neden olur. Bu nedenle kliniğimizde biz, temasın en aza indirgendiği ve parmak egzersizleri olmayan tedavi metotları uygularız.

Bu yüzden de, vajinismus tedavisi için, tek bir branştan doktor değil, hem jinekolojik, hem psikiyatrik, hem de psikolojik tedavi yürütülebilmesi için farklı branşlardan oluşan bir ekip çalışır.

Unutmayınız ki, vajinismus tedavisi, tamamen kişiye özel olmalıdır. Her hastaya aynı tedavi uygulanamaz. Her hastanın koşulları farklıdır ve hastanın durumu dikkatle gözlemlenerek ona en uygun metotlar seçilmelidir.

Bu nedenle vajinismus tedavisi, mutlaka tecrübeli doktorlar tarafından üstlenilmelidir.

 

Vajinismus tedavisi ne kadar sürer?

Vajinismus tedavisi, hastalığın ilerleme derecesine ve primer veya sekonder grupta oluşuna göre farklı sürelerde tedavi edilir; fakat genellikle, primer vajinismus hastaları, yani ilk ilişkisinden itibaren sıkıntı yaşayanlar, 1-3 gün içinde tamamen tedavi edilebilmektedir. Sekonder vajinismus hastaları, yani daha önceleri ilişki yaşayabildiği halde sonradan vajinismus olan hastalar ise 1-5 gün içinde başarılı biçimde tedavi edilmektedir. Vajinismus tedavisi kesinlike ağrısız, acısız, kolay ve hızlıdır.

3 günde vajinismus tedavisi mümkün mü?

Evet, pek çok vajinismus hastası en geç üç günde tedavilerini olup sağlıklı ve mutlu bir hayata kavuşuyor. Hatta, birinci gün bile iyileşen birçok hasta mevcut.

Vajinismus tedavisi evde yapılabilir mi?

Bu soru da vajinismus hastaları tarafından oldukça sık sorulan bir soru. Vajinismusun ciddi bir hastalık olduğunu ve evde kendi kendine geçmeyeceğini, mutlaka uzman bir ekip tarafından tedavi edilmesi gerektiğini vurgulamak isteriz. Tedaviler sırasında uyguladığımız yöntemlerin bir kısmı, örneğin vajina kaslarını düzgün çalıştırma ve kontrol etme eğitimleri, kişinin evde de yapabileceği egzersizler içerir, evet; fakat önemli olan bu egzersizlerin nerede uygulandığı değil, kimin yanında ve nasıl uygulandığıdır. Basit gibi görünen bazı hamleler yanlış yapıldığında hastalığın daha da ilerlemesi söz konusudur. Bu nedenle evde kendi kendine yenmeye çalışmak yerine hasta mutlaka uzman doktorlara ulaşmalıdır.

Vajinismus tedavisi fiyatı nedir? Vajinismus tedavisi fiyatı 2022 – 2023

Vajinismus tedavisi fiyatı hastanın durumuna, hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğuna ve tedavinin ne kadar süreceğine bağlı olarak değişiyor. Bazı doktorlar seans başı ücret alırken, bazı doktorlar tedavinin tamamı için tek bir toplu ücret alıyor. Ücretler ülke genelinde değişmekle birlikte, özellikle Medical Park, Memorial, Acıbadem ve bazı kliniklerde oldukça yüksek seyrediyor. Ankara’da uygun fiyatlı vajinismus tedavisi için bizimle iletişime geçmenizi öneririz.

Online vajinismus tedavisi fayda sağlar mı?

Hastanın durumu, hastalığın ilerleme derecesi ve uygulanacak tedaviye göre, nadiren, durumu hafif seyreden ve elverişli olan; ayrıca özel bir sebepten dolayı kliniğe gelip gitme şansı olmayan hastalarda böyle bir çalışma yapılabilir; fakat bunun için önce hastanın en az bir kez doktorlarla gerçek hayatta görüşmüş ve ilk muayenesini olmuş olması gerekir; aksi takdirde fayda sağlanması mümkün olmaz.

Vajinismus tedavisi sırasında canım acıyacak mı?

Hayır, vajinismus tedavisi sırasında ve boyunca hiçbir ağrı ve acı hissedilmez.

Vajinismus teşhisi nasıl konur?

Vajinismus teşhisi, tecrübeli bir doktorun yapacağı basit göz muayenesi ve sizinle ilgili yapacağı gözlemler sayesinde birkaç dakikada kolayca ve temassız biçimde konulur.

 

Vajinismus kendiliğinden geçer mi?

Hayır, vajinismus ciddi bir hastalıktır. Uzman bir ekip tarafından tedavi edilmezse evde kendi kendine geçmez. Beklemek, ertelemek, yalnızca hastalığın ilerlemesine neden olur.

Vajinismus tedavisi için hangi branşa / doktora gitmeliyim?

Vajinismus tedavisi için, uzmanlık alanlarında “vajinismus tedavisi” bulunan bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına, yani bir jinekologa gitmeniz gerekmektedir.

Vajinismus tedavisinden sonra tekrar vajinismusa yakalanır mıyım?

Hayır, tedavi kesinlikle kalıcıdır. Size tedavi boyunca kazandırılan bilinç ve eğitimler ömür boyu sizi vajinismustan korur.

Sizin bünyenizde erkek doktor var mı?

Hayır, vajinismus tedavisi ekibimiz sadece bayan doktorlardan oluşmakta.

Lütfen vajinismus hastası olduğunuza dair bir şüpheniz varsa, ilişkiye girememe veya ağrılı ilişki gibi sorunlar yaşıyorsanız daha fazla ertelemeyin, kolay ve hızlı bir biçimde tedavi olmak için hemen uzman bir doktorla iletişime geçin. Aklınızdaki tüm diğer sorular için Op. Dr. Didem Kurban ve ekibine de her zaman ulaşabilirsiniz.

Yorum Yapın